Babka, Ukraynalıların kutlama günleri için yaptıkları içi dolgulu tatlı ekmektir.Yabancıların nerdeyse hemen hemen bu günlere özel kendi ekmekleri var.Tatlı dolgularla yapılan bu ekmege istediginiz şekli verip,kesince süpriz görüntülerle karsılasıyorsunuz.Ne zamandır aklımda olan bu tereyag bazlı ekmeği mayalı hamurlarla aramı iyilestirmek için kullandım.Zaten bu ara tek ilgimi ceken ekmekler,çörekler,mayalı ne varsa.Sonucta basarısızlıgın üstüne gidildikçe ,çalismalar yapıldıkca basarıya ulasıyorsun.Tabi bide mayalı hamuru iyice anlamak,onu küstürecek seyleri iyi bilip,anlamak gerekiyor.Bir nevi ablama göre bu maya işinden dolayı mutfak deney,laboratuvar ortamı gibi ilginc bir yer.Daha önce yapmıs oldugum tarcınlı çöregi birlikte yapalım deyip,mayalı hamuru biraz ona anlatınca konuya böyle bir acıklama getirdi.Aslında komik olsada gercektende mutfak için sıcaklık,sogukluk,oda sıcaklıgı,bekleme süresi,karıstırma süresi cok önemli.Önceden ayrıntılara önem vermez paldır küldür girişirdim ve cogunlukla basarısız olurdum.Ama simdi kac tarif geziniyorum,ayrıntıları arastırıyorum.Sonra aklıma yatanla bir tarif olusturup onun basına geciyorum.O yüzden mutfak sevilmeyince tahammül edilebilecek bir yer degil gercekten.
Çikolatalı babka ekmeğinde genelde nutella yada çikolata parcası,seker,tereyagdan olusan karısımı kullanmıslar ama ben Torkunun çikolata kremasını kullandım.Sizinde evinizde herhangi sevdiginiz bi sürülebilir krema varsa onunla yapın derim.Dısı cıtır,içi yumusak,yerken arada gelen cikolata hissiyle 4 kişi cogunlukla 3 kişi ertesi güne birakmadan bitirdik.Sizde mayalanma süresinde basarısızlık yasamazsanız lezzetli bir ekmege sahip olacaksınız.
Çikolatalı Babka Ekmek
Hamur için:
(240 ml bardak için)2 + 1/4 cup un
2 yumurta sarısı ( oda sıcaklıgında)
1/2 cup ılık süt
2 yemek k toz seker
6 yemek k tereyag (oda sıcaklıgında)
2 cay k kuru maya
1/2 cay k tuz
İç harcı için:
Sürülebilir cikolata kremasıİsterseniz dövülmüş fındık
Kakao (opsiyonel)
Üstü için:
Yumurta beyazıKakao (opsiyonel)
İsterseniz oda sıcaklıgında 1 saat,isterseniz 150* de ısıtıp kapattıgınız fırında kabarana kadar mayalandırın.Önceden ısıtılmıs fırında 190* 45-50 dakika pişirin.Sogumaya alın.Eger sogumadan keserseniz ekmegi hamur edebilirsiniz.Soguduktan sonra kesip afiyetle yiyebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder