3 Mayıs 2015 Pazar

Vişneli Franjipan Tart




Vişneli Franjipan Tart, tart taban,bademli krema ve vişnenin uyumuyla olusan bir Fransız tartıdır.Franjipanın anlamı 'badem ve krema' oldugu icin böyle bir ismi var ama siz vişneli bademli tartta diyebilirsiniz.Yumusak,hissedilmeyen tart tabanı üstünde bademin yerken damagınızı yokladıgı,arada vişnelerin ekşiligini hissettiginiz kekimsi bir katman.Neden yapılacaklar listesinde bu kadar kuvvetli bir lezzet geride kaldı bilemiyorum.Yaptıktan sonra badem lezzetini ve yogunlugunu seven herkesin begenecegini umdugum bir tarif olmayı basardı.



Tart hamuruyla ilgili bir bilgilendirme yapmak istiyorum ki ben Cenk Sönmezsoy'un Cafe Fernando kitabından klasik tart hamurunu birebir uyguladım.Fakat yayını yasak oldugu için size önerim ya daha önce yapmıs oldugum Merengli Limonlu Tart tabanını kullanmanız ve tartı önce 15 dakika yarı pişirip,ılınınca bademli kremayı yayıp tekrar 20-25 dakika kadar  üzeri kızarıncaya kadar pişirmenizdir.Yada illa Cenk Sönmezsoy'dan olsun diyorsanız kendi sitesindeki tart hamuru tarifini kullanabilirsiniz.

Tart hamuru için dikkat edin diyecegim seyler cok yogurup,oynamamanız.En kısa sürede tabanı olusturma işlemini yapmanızdır.Birde acele etmeyip yeterince dinlendirirseniz ki.ben hamuru 2 gün dolapta beklettim,bu işlemi basarıyla tamamlayabilirsiniz.


Bademli Krema için:

125 gr tereyag (oda sıcaklıgında)
1/2 cup seker
2 yumurta (oda sıcaklıgında)
1+1/4 cup badem unu
3 yemek k un

Üstü için:

Çözdürülmüş vişne taneleri

Bademli krema için tereyag ve sekeri kremamsı hale gelene kadar cırpın.Yumurtaları tek tek katın ve her biri kaybolana kadar karıstırın.Ardından badem unu ve unu ilave edin.
Yarı sekilde pişirdiginiz tart hamuru üzerine kremayı yapıp,vişneleri istediginiz yogunlukta dizin.20-25 dakika kadar fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.Bademli krema pişmemiş gibinize gelebilir yumusaklıgından dolayı fakat sogudukca kıvamı yerine geliyor.Soguduktan sonra servis yapabilirsiniz.









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder