23 Haziran 2015 Salı

Eton Mess



Yine çileğe döndüm evet :) Annem çilekte yavas yavas bitecek diyince saskına döndüm.Ben yaz boyunca çilek bulabilecegimi zannederken annem bu düsüncemi bitiriverdi bi anda.Benim daha çilekle işim bitmemişti kii.Yapacagım bir lezzette eton messti.Pavlova,mereng,eton mess arasında kafalarınız karısmasın.Buda yeni mi cıktı demeyin.Aslında hepside basit ve birbirinden lezzetli.Bizim tabirimizle bezenin bu hallere bürünecegini,asırı lezzetli ve hafif bir tatlı olacagı aklıma gelmemişti.Tek basına yiyebilecegim bezeyi yapan tek kişi annemin arkadasıdır.Oda son zamanlarda kuru meyvede koyuyodu ki tam benlik,kıtır kıtır.



Burda sunada acıklık getiriyim ki 'mereng' ingilizce bir kelime olup türkce karsılıgı 'beze'dir.Yani karsınıza mereng cıkarsa bildiginiz beze o. Pavlova büyük beze seklinde yapılan,daha öncede tarifinde bahsettiğim 'Anna Pavlova' adında bir balerin için yapılan tatlıdır.Eton Mess iseee,geldik asıl konuyaa, pavlovanın darmadagın yani 'mess' olmus halidir.Ablam bu durum için 'Hayaller pavlova,hayatlar eton mess' diyince olaya farklı bir bakıs acısıa getirmiş oldu:)
Eton ise ceşitli rivayetlere göre değişsede tatlının hikayesinden geliyor.

İlk hikaye; Eton College adında köklü bir okulun kriket macı kutlaması icin yapılan çilekli pavlovayı getiren şoförün okula getirene kadar tanınmaz hale sokmasıdır.Diger hikaye ise kriket macı kutlaması esnasında bir labradorun piknik sepetindeki pavlovanın üstüne oturmasıyla paramparca etmesidir.Bu hikayeler böyle gidiyor ama Eton College icin yapıldıgı ortada.

Kendisi bu durumdan dolayı bir İngiliz tatlısı olmakta.Farklı yaz meyveleriyle yapılsada gelenekselleşmiş hali çilekli olanıymıs.Mereng,cilek ve kremadan olusan harika bir tatlı.
Kremanın yumusaklıgı,arada gelen merengin agızda dagılırken cıkardıgı ses ve kıtırlıgı,son derece parlak cilek dilimleri ve cilek sosu.Sizcede kötü olmama ihtimali var mı?


Mereng, krema ve sostan dolayı kolayca yumusadıgı icin servisten hemen önce birleşimi yapmak daha mantıklı.Yoksa sırf krema ve çilek yemiş gibi oluyorsunuz.Genellikle cırpılmıs krema kullanılsada ben peynirli krema sevdiğim icin labnede kattım.Siz sıvı krema degilde krem santide kullanabilirsiniz ama cırptıgınız krema her zaman daha hafif oluyor bence.Tabi sekeride ayarlayabilme imkanına sahip oldugunuz için dengeli bir tatlı ortaya cıkarma sansınız daha yüksek.

Merengleri servis etmeden en az 6-7 saat önce yapmanız daha iyi olur.İci iyice kurumus olacak böylece.Ortasındaki marshmallow etkisi gececektir ve dişinize yapısmayacaktır.

Merengi yaparken cırpma süresi önemli ne az nede cok olmalı.Az cırparsanız sert tepecikli merengler elde edemezsiniz,cok cırparsanızda sulandırabilirsiniz.

Pişme derecesine ise sadık kalın ki bembeyaz merengleriniz olsun.Yüksek ısıda hemen kızarıp,icinin pişmeme durumu olabilir.Ben biraz fazla kızarmıs,daha karamelize olmusunu sevsemde kremayla uyumlu olması icin beyaz yaptım.

Fırının kapagınıda acıp kapatmayın ki derece etkilenmesin.Cünkü hassas varlık bunlar sönedebilirler.

Yaklasık 50 dakikanın sonunda hafiften dısı yumusak bile olsa fırının icinde kuruyunca o etki ortadan kalkıyor telas etmeyin.Kücük olanlar tepsiden ayrılıyorsa bu işlem olmus demektir.Tepsiden hepsini kaldırmaya calısmayın.İçi henüz kurumadıgı icin yarısı elinizdede kalabilir.Bir iki deneme yapın kalkıyorsa ellemeden fırının icinde bekletin.

Merengte kullanılan her 1 yumurta beyazı icin 50 gr seker ön görülüyor.Bana sekeri biraz fazla geliyor bu yüzden krema ve cilek sosunda sekeri kıstım.Siz sekerli seviyorsanız kremaya ve cilek sosuna dahada ekleyebilirsiniz.Bu seker durumuna ilk olarak merengi yapıp tadına bakarakta karar verebilirsiniz.Daha dogruya ulasmayı saglar en azından.

Kendi yaptıgınız beze tarifi varsa elinizin alıstıgı tarif her zaman daha iyidir onu uygulayın.Maksat tatlının icine bezenin girmesi zaten.

Ben bu merengle ugrasamam dersenizde hazır satılanlardan alıp kullanabilirsiniz :)


Eton Mess (6 kişilik)

Mereng için:

3 büyük boy yumurta beyazı (oda sıcaklıgında)
3/4 su bar toz seker

Fırını 130 derecede eger hızlı pişiren fırına sahipseniz 120 derecede ısıtmaya baslayın.Yumurta beyazlarını cırpma kabına alın ve orta hızda köpürene kadar cırpın.Bir süre sonra mikser köpüklerin içinde iz bırakmaya başlayacak.O sırada kasık kasık sekeri yavasca dökmeye başlayın.Yani 1 kasık sekeri yedirince diger kasıgı ekleyin.Git gide beyazlasan ve parlayan bir yapı elde edeceksiniz.Cırpmaya  biraz daha yüksek hızda devam edin.Mikser ucundan akmayacak,havaya kaldırdıgınızda tepecik oluturacak kıvama gelene kadar cırpın.Kıvamı elde ettiginizde bir krema torbasına,dilediginiz duyla birlikte merengi doldurun.Tepsiye hafif aralıklarla istediginiz büyüklükte merenglerden sıkın.(Ben orta boy ve süsleme icinde biraz kücük merengler yaptım.)
Tepsiyi doldurunca orta rafa yerleştirip fırına verin.Yaklasık 50 dakika boyunca fırın kapagını acmadan pişirin.Eger üstü hızlı pişip,kızarıyorsa bi 10 derece kısın.50 dakika sonrasında merengleri kontrol edip kücüklerin tepsiden kalkıp kalmadıgını yukarda anlattıgım sekilde bakın.Kalkıyorsa tepsiyi fırında bırakın ve merengleri kurumaya alın.Bir kac saat sonra merengler kurumaya baslayacak ve hepsi tepsiden ayrılacaktır.

Birleştirme yapmadan üst süslemesi icin yaptıgınız merengleri ayırıp geri kalanı 2 parcaya bölün.


Peynirli krema için:

1 kutu sıvı krema (soguk)
200 gr labne (süzürülmüş)
2 yemek k pudra sekeri

Sıvı kremanın önceden dolapta sogutulmus oldugunu varsayarak birde cırpmadan 30 dakika-1 saat önce cırpma kabı ve mikser ucuyla birlikte buzluga atıyoruz.Hersey soguk olmalı.Bu kremanın sertlesebilmesi icin önemli.Kremayı buzluga koydugunuzda labne peyniride süzgece alıp süzdürün.
Sogutma ve süzdürme işlemleri tamamlanınca önce kremayı yüksek devirde hacmi artana kadar cırpıyoruz.Biraz uzun zaman alıyor ama sonunda köpük köpük,kıvamı harika bir krema oluyor.Labne peynirini ve puda sekerini ekleyip homojen olana kadar karıstırın.

İsterseniz krema ve pudra sekeri yerine krem santiyi koyu kıvamda cırpıp labneyi ekleyebilirsiniz.

Çilekli Sos için:

2 su bardagı çilek
3 yemek k toz seker

Kremayı buzluga koydugunuz zaman cilek sosunuda yaparsak zamanı güzel kullanmıs olucaz.
Cileklerin büyükleri 4e,kücükleri 2 ye ayırın ve bir kaba koyun.Üstüne toz sekeri ilave edin.Ben kabı sallayarak ve ileri geri hareketlerle cilegi ezmeyecek sekilde karıstırıp toz sekeri yedirdim ama siz spatula ilede yapabilirsiniz.15 dakikada bir cilekleri karıstırın.Git gide suyunu salacak ve hafif kıvamlı bir sos elde edecegiz.Süzgec yardımıyla cilekleri ve sosu birbirinden ayırın.



Birleştirme:

Herseyimiz hazırsa servisten hemen önce hazırlama islemine gecebiliriz.Bu tatlıyı bütük bir kasenin icinede yapıp herkesin tabagına kendisinin almasınıa saglayabilirsiniz ama ben bardaktaki sunumunu daha hos buldugum icin böyle yaptım.

Bardagın tabanına parcalanmıs merenglerden koyup kremadan sıkın yada kasıkla kremadan doldurun.Kenar kısımlarına ve ortaya cilek yerleştirip cilek sosundan dökün.Bu sekilde mereng-krema-cilek olacak sekilde bütün bardaklara uygulayın.Mereng parcaları artarsa bardaklara ufalayarak bitirin.En üste tekrar krema sıkıp resimlerdeki gibi cilek,kiraz ve kücük merengle süsleyebilirsiniz.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder