21 Haziran 2015 Pazar

Susam Kaplı Tahinli Babanne Keki



Herkesin anne veya babanne keki vardır.Bu tarif babannemin yaptıgı bir tarif olmasada zevkle izlediği tv programlarındaki ustanın yaptıklarını,tarifleri anlatan bir babanneye sahibim.Kendisinin yaptıgı cok güzel hamur işleri ve Kayseri lezzetleri vardır ama artık yaslılıktan dogan problemler yüzünden cokta ayakta durup onları yapacak hali olmuyor.En son gittigimde benim mutfakta yaptıklarımıda tadan ve ilgim oldugunu bilen babannem ustanın yaptıgı susamlı tahinli kekten bahsetti.Dısı susamlı nar gibi kızarmıs aynı simit gibi,icide tahinli.Dur tarifi veriyimde yap dedi.Ben ki tahinle arası olmayan bir insanım ama babannemin verdiği tarifi onun icin aklımda tuttum.Bize yemeğe gelecegi gün ise aklıma kek geldi ve kalkıp ona bu keki yaptım.Bu yüzden bu kek bende babanne keki olarak kalır.


Tarife gelecek olursak aslında klasik kek ölcüleri ve yapılısı mevcut.İnternettede bu tarife rastlayabilirsiniz ama ben babannemden bir parca bulunsun ve birazda olsa cilekten uzaklasmak ve size farklı secenekler sunmak istedim:) 

Dikkat edilecek noktalar ise;
Kekin dısının tüm yüzeyinin susam olmasını istiyorsanız kalıbı iyi yaglayıp susamı her tarafa yapıstırmalısınız.Bu işlemi yagladıktan sonra icine bol susam döküp altına vurup bir yandan döndürerekte yapabilirsiniz.Zaten kendiliginden yapısıyor.En son acıkta kalan yerlerede hafiften serpiştirirsiniz.

Eger tahini seviyorsanız üzerine tekrar tahinli bir glaze dökerek ekstra sosta yapabilirsiniz.

Onun dısında yumurtaları sekerle uzunca cırparak köpürtmekte kekin kabarması icin önemli bir konu.


Malzemeler:

3 yumurta
2 su bardagı seker
1/2 su bar sıvıyag
1/2 su bar tahin
1/2 su bar süt
2 su bar un
1 paket kabartma tozu

Dısı için:Susam,tereyag

Öncelikle fırını 180 derecede ısıtmaya baslayın.Kalıbı yukarda anlattıgım sekilde tamamen yaglayıp susamla kaplayın. 
Bir kapta yumurtayı ve sekeri rengi acılıp,köpürene kadar yaklasık 5 dakika cırpın.Sıvıyag,süt,tahini ilave edin.Unu ve kabartma tozunuda ekleyip tamamen homojen oldugundan emin olunca karıstırmayı bırakın.Susamla kapladıgınız kalıba dökün ve fırına verin.
Yaklasık 45 dakikadan sonra kontrollü sekilde pişirin ve kürdan sapladıgınızda kuru cıkana kadar pişirin.Pişince sogumaya alın ve kalıptan cıkarın.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder