26 Ağustos 2015 Çarşamba

Şeftalili Cobbler



Şeftalilerin artık iyice lezzetlendiği aydayız.Nektariden cok sulu bir seftali her zaman yaz aylarında gözüme hos gözükmüştür.Sabahları sıcakladıgımda dolabı acıp yedigim tek sey bazen sulu,soguk seftali olabiliyor.Tabi yogurtlu,yulaflı kahvaltılarımında bas tacıdır.Bademle uyumuda harikadır.Her neyse..

Bloglarda yada tariflerde gördügünüz crumble,crisp,cobbler tarzı meyvelerin üstünde pişen farklı hamurlu tatlılar bana kolaylıgı ve pratikliği cagrıstırıyo.Aynı zamanda lezzetli tatlı cagrısıdırda.

Cobbler pişmiş meyveler üzerine kondurulmus kurabiye tarzında bir tatlı.İstediginiz sekilde ve büyüklükte hamurdan keserek meyveler üzerine yerleştirin ve fırına verin.Meyvelerin mis gibi kokusu gelince pişmiş demektir.Dondurma sevmesemde bu tarz sıcak tatlılarda servis olarak öneriyorum.

Cobbler hamuru olarak cok fazla tarif var.Ben olan bir tarifi kendimce değiştirerek kurabiye hamuru gibi yumusak ama hafif kırılgan bir hamur elde ettim.Daire seklinde kesip kişi basına 2 kurabiye düsecek sekilde meyvelerin üzerine dizdim.

Seftalileri sulu secerseniz tabana yapısma riski olmayacakır.Aksi takdirde yapısmaklada kalmaz tatsız bir tatlı elde edersiniz.Dilerseniz farklı meyvelerlede yapabilirsiniz.Vişne,bögürtlen,anjelik erik gibi.

Şeftalili Cobbler

Hamur için:

60 gr tereyag (soguk,küp küp dogranmıs)
90 gr un
1/2 cay k kabartma tozu
1/8 cay k karbonat
1 yemek k toz seker
4 yemek k yogurt
2 yemek k süt (kıvama göre belki daha fazla)
Tuz

2 yumusak seftali
1/4 limon suyu
2 corba kasıgı seker
1/2 corba kasıgı nisasta

Üzeri için:

1 yumurta sarısı
2 yemek k süt

Seftalilerin cekirdegini cıkarıp yarım ay seklinde dograyın.Çok ince olmasın dikkat edin.Bir kaba alıp limon suyu,nisasta ve sekerle birlikte karıstırıp yuvarlak borcama alın ve yayın.

Fırını 180 derecede ısıtmaya baslayın.

Bir kapta un,seker,tuz,kabartma tozu,karbonatı karıstırın.Soguk ve küp küp dogranmıs tereyag parcalarını karısıma katıp,una yedirerek bezelye tanesi büyüklügünde parcalar elde edin.Yogurdu ve sütü katıp fazla sıkmadan hafifce yogurun.Cok sıkarsanız tereyag eriyebilir.Buda hamurda istemedigimiz bir olay.Eger avucunuzda sıkınca birlesmeyecek kıvamdaysa biraz daha süt ilave edebilirsiniz.Cokta yumusak bir hamur elde etmeyin.Bu yüzden sütü azar azar katın.

Tezgaha un serpin ve hamuru 1cm kalınlıgında acın.Daire kurabiye kalıbıyla yada bardagın agzıyla hamurdan parcalar kesip seftalilerin üzerine biraz aralık bırakarak dizin.Hamurların üzerine yumurta sarısı ve süt karısımını sürün.Üzerlerine toz seker yada esmer seker serpiştirin.Önceden ıstılmıs fırına borcamı verin.Kurabiyelerin üzeri kızarana kadar ve meyveler yumusayıncaya kadar pişirin.

Ve servis önerisi olarak tabi ki vanilyalı dondurma kondurabilirsiniz.Belki biraz file badem yada fındık parcalarıda olabilir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder