22 Eylül 2015 Salı

Ev Yapımı Adaçaylı Cevizli Ravioli



Taze makarnaya olan askımı İtalya dönüsünde aldıgım makarnayla birlikte daha önceki yazılarımda bahsetmiştim ve demiştim ki diger sefere ablamın istegi icin ravioliyi kendim yapıcam.Kendisinin hic yemedigi ama ısrarla istedigi 2 cesit ravioli vardı.Biri yaban mersinli ravioli digeri ise adacaylı ravioli.İkisinin tazesinede bizim sehrimizde ulasmak mümkün olmadıgı için hep bi atlatma modu vardı bende.Ta ki Metro markete gidip orayı talan edinceye kadar J Zaten bu ara biraz fazla degişik lezzetler kullanmamın sebebide aldıklarımı ziyan etmeden kullanma istegi.Baktım ki adacayı kararmaya baslamıs daha kötü olmadan ravioliyi yapayım dedim.Başta adacayı acaba baskın olur mu dedim ama  hepsinin uyumu birlikte cok güzel oldu.Eger makarnayı kendiniz yapmasanız bile sosu baska makarnalar icin kullanabilirsiniz.Aksam yemegi icin hazırlayınca resimlerdeki ısık ve kalite düsüsünü maruz görün lütfen.Daha sonra resimleri güncellemek sartıyla simdilik bunlarla idare edivercez.

Makarna hamuru hakkında cok bir bilgim yok ama şu bilgi sürekli aklımdadır.’100 gr un icin 1 büyük boy yumurta kullanılır,100 gr unla yapılan makarna  1 kişilik makarnadır.’ Bu yumurta meselesinden dolayı işin icine lüksiyette giriyor tabi.Su,zeytinyagı kullanılmayan bu hamur icin annemin söyledigine göre mantı hamuruna göre cok daha fazla yumurtalıymıs.Buda İtalyan mantısı ile Türk mantısı arasındaki farkı acıklıyor sanırsam.Hep hamursal farklılardır zaten bu ayrımları olusturan.

Hamurda kullanılan iki tür un var.Biri  durum bugdayı yani irmik unu.Bunu temin edemedigim icin ben diger secenek olan un ile yaptım.Gayette lezzetli bir hamur oldu.Genelde icersinde su bulundurmadıgı icin zor yogruldugu söylenir ama toparlanma kıvamına geldikten sonra bir kac dakika daha yogurup biraz dinlenip tekrar yogurunca gayet kolay oldugunu göreceksiniz.Yada benim spor gecmişimden ve kol gücümden dolayı bana kolay geldi onuda bilemiyorum ama dinlenince kendini salan,yumusayan bir hamur oldugunu söyleyebilirim.

Ravioli icin kalıplar, kenarı tırtıklı kesme bıcakları var ama benim elimde olmadıgı icin 2 adet yuvarlak acılmıs hamuru üst üste getirdim ve en kücük agızlı bardagı kalıp olarak kullandım.Eger makarna kesme makineniz varsa bu makarna hamuru acma olayı daha kolay olacaktır.Önce kalın ayarda sonra ince ayarlarda acarak incecik,dikdörtgen hamur elde edebilirsiniz.Hamur israfının olamaması icin en güzel yöntemde bu aslında.Ravioliyi dikdörtgen sekilde kesip hamuru en iyi sekilde kullanabilirsiniz.

Peynir dolgusu icin 3 cesit peynir kullanılır.Bunlardan 2 ana peynir; lor ve parmesandır.Digeri ise sizin seciminize kalmıs.Ben bu peynirlerin tadını bastırmayacak kadar beyaz peynir kullandım.İcerisine tuz,karabiber katıp sade bir dolgu olusturdum.Siz isterseniz taze otlar katabilirsiniz.Feslegen,kekik gibi.

Sosuna gelirsek ravioliyi hasladıgınız yerde kolayca yapacagınız bir sos.Tereyag,adacayı,limon suyu ve kavrulmus cevizden olusuyor.Adacayı bulamazsanız yine elinizdekilere göre farklı otlar,baharatlar veya sebzeler kullanabilirsiniz.

Bu hamurla yaklasık 50-55 tane ravioli elde edebilirsiniz.Yani 4 kişilik doyurucu bir menü olusturabilirsiniz.


Makarna Hamuru:


300 gr un
3 büyük yumurta
Tuz

Temiz bir tezgaha unu tepecik olusturacak sekilde dökün.Ortasını havuz gibi acarak yumurtaları kırın.Tuz ilave edin.Catalla yumurtaları tasırmayacak sekilde ortada cırpın yada önceden cırpıpta dökebilirsiniz.Havuzun icinden baslayarak unu yumurtalara yedirin.Yumurta yayılmayacak kıvam alınca bütün unla birlikte hamuru yogurmaya baslayın.Başta toparlanmayacak gibinize gelebilir ama yogurmaya devam edin.Fazladan un katmayın git gide toparlanıp yapısmaz hal alacak.Zaten yumurtalı oldugu icin yapısma riski yok.Siz sadece yogurun.Toparlanınca bir kac dakika daha yogurup 10 dk oldugu yerde dinlendirin.Biraz yumusamıs olacak.Tekrar 10 dakika daha yogurun ve hava almayacak sekilde posete iyica sarın ve buzdolabına koyun.En az 1 saat,en fazla 1 gün saklayabilirsiniz.

Peynir Dolgusu:


250 gr lor peyniri
½ avuc kadar parmesan peyniri
½ avuc kadar beyaz peynir
1 yumurta
Tuz,karabiber

Parmesan peynirini rendeleyin.Bütün peynirleri bir kapta birleştirin.Üstüne yumurta ve baharatları atın yumurtayı peynirlere yedirirek karıstırın.


Ravioli Hazırlama:


Hamuru acmadan 15 dakika önce dolaptan cıkarın.Hafif yumusamıs kıvama gelince iki parcaya ayırın.Cok cok az unladıgınız tezgahta kagıt inceliğinde hamuru yuvarlak sekilde acın.Bu asamada 2 kişi birlikte yapmak sizin isinizi kolaylastıracaktır.Ama eger makarna kesme aletiniz varsa tek basınıza üstesinden gelebilirsiniz.İlk actıgınız hamuru bir örtü altında bekletip kurumasını engelleyin.Ve diger parca hamuru yuvarlak sekilde aynı ebatta acın.

Hamurlardan birisini tezgaha serip ½ tatlı kasıgı peynir dolgusundan alarak kalıbınızın sekline göre aralıklarla hamurun üstüne koyup,paylastırın.Peynir dısındaki kısımlara fırcayla hafifce su sürerek hamurların yapısmasını saglayın.Diger  actıgınız hamuru üstüne yerleştirip biraz bastırarak peynirlerin yerlerini belli edin.Daha sonra kalıbınızla raviolileri kesip tepsiye aktarın.

Makarna taze oldugu icin 3 dakika gibi kısa sürede haslanacaktır.Bunu servis edeceginiz zamana göre ayarlayın.Haslama suyuna bol tuz atıp kaynamaya bırakın.Bu sırada tereyaglı sosu hazırlayın.

Adacaylı Cevizli Tereyaglı Sos:


4 yemek k tereyagı
10 dal adacayı
1 yemek k limon suyu
½ bardak ceviz

Cevizleri elinizle kırıp tavada rengi dönene kadar kavurun.Üstüne tereyagını koyup  eritin.Yıkayıp suyunu aldıgınız adacayını ve limon suyunu ilave edin.Tuz ve karabiber ekleyin.

Raviolileri 2ye ayırın.Önce ilk partiyi 3 dakika haslayın.Haşlanan raviolileri sosun icine atıp sıcakta kalmasını ve sosla  karısmasını saglayın.2.parti raviolileride haslayıp,sosa ilave edin.Ocagın altını yakıp hepsini bir karıstırın.Bu sayede ilk haslananlarıda ısıtmıs olacaksınız.Tabaklara pay edip,rendelenmiş parmesan serpiştirin.Afiyetle yiyin. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder